PRIVÉ-EXCURSIE: HAPPY BUTHDAY TO US!

En ja, hoor, daar was er weer één: een bijkans legendarische dag met Ilona, Max en neefje Lars! Ik weet niet wat het is, maar telkens als ik met hen op stap ga is het mooi weer, zitten we binnen de kortste keren in een goede en beregezellige flow en zien we uiteindelijk zo goed als alles wat we willen en realistischerwijs kunnen zien. Er gaat ongetwijfeld eens een dag komen die bruut een einde maakt aan deze serie (hoewel het vast altijd gezellig zal blijven), maar voorlopig is het domweg genieten wanneer ik met hen op pad ga/mag!

Afgelopen zaterdag hadden ze de lat wel weer aardig hoog gelegd, want de wens was...slangen! Max en Lars hebben beiden slangen als huisdieren gehad en hadden derhalve een flinke passie voor en kennis van deze soortgroep en alle drie wilden ze graag eens wat soorten in Nederland zien. Naast slangen prijkte ook hun meest gevreesde predator, de Slangenarend, op het wensenlijstje en moest er natuurlijk zeer ruim tijd en mogelijkheid zijn om lekker naar beestjes en plantjes te kijken. De Buthjes zijn namelijk geïnteresseerd in alles wat leeft, wat wandelen met hen een ware ontdekkingsreis in de Nederlandse natuur maakt. Ik hoop niet dat ze het ooit in het hoofd halen om de vierdaagse te lopen, want ik durf mijn vermogen erop te verwedden dat ze geen enkele dag voor de tijdslimiet zullen binnen zijn, maar ontzettend leuk en zelfs leerzaam is het wel, struinen met dit drietal! En omdat we alle vier beschikken over redelijk scherpe ogen, halen we er gezamenlijk lekker veel uit!

Er is natuurlijk maar één gebied waar je enigszins kans maakt om hun wensenlijst compleet "afgevinkt" te krijgen en dat is het Fochteloërveen en omgeving. We troffen elkaar derhalve op de bekende maar immer te krappe parkeerplaats aan het begin van het fietspad en we waren nog geen tien minuten op pad of we hadden al een Wespendief, een eerste Boomkikker en enkele Tijgerspinnen te pakken. Als dat geen goed voorteken was...!

Adult vrouw Wespendief
Boomkikker
Krijgen we daar nu een middelvinger ;-)
Tijgerspin

Het begon inmiddels flink warm te worden op het veen, wat de kansen op het vinden van slangen doorgaans niet bevordert. Desalniettemin was het al vrij snel raak en vond ik de eerste slang van de dag. Het bleek een zeldzame Gladde slang, die zich prachtig liet bewonderen en een nieuwe soort betekende voor het drietal!

Gladde slang

We schuifelden voort en de tijd leek soms te accelereren. Als je helemaal opgaat in het gebied en de soorten vergeet je alles om je heen en voel je vaak aan een droge keel of een rommelende maag dat je gewoon al een paar uur op pad bent. Ik zag nog een tweede slang, die te snel weg schoot, maar een derde, wederom een volwassen Gladde slang, was wel weer voor ons allen weggelegd. En hoe!

Volwassen Gladde slang; wederom een beauty!

Ondertussen zagen we natuurlijk nog veel en veel meer, haast te veel om hier op te noemen. Hoogtepunten waren o.a. een Boomkikker of 4, enkele Poelkikkers, een Stinkende kortschild en als meest bizarre creatuur de rups van een Hermelijnvlinder (een nachtvlinder). Wat een krankzinnig schepsel is dat!