top of page

PRIVÉ-EXCURSIE DRENTS-FRIESE WOLD EN FOCHTELOËRVEEN: WINTERWONDERLAND!

Martijn schreef: Dag Joost, Het wordt zondag wel knap rotweer, volgens mij. Nu ben ik natuurlijk van harte bereid om gewoon te gaan, hoor, dat doe ik eigenlijk altijd. Maar omdat dit een privédagje is, zouden we ook kunnen besluiten om te proberen een nieuwe afspraak te maken met hopelijk iets betere omstandigheden. Laat maar weten, ik vind alles prima.

Joost schreef: Wij komen morgen sowieso naar Drenthe, dus ik wil het wel graag door laten gaan. Misschien wel iets korter dan. Laten we maar gewoon om 9,30 afspreken en zien hoe het gaat.


Martijn schreef: Prima, tot dan!


Dit was een korte versie van de mailconversatie die ik enkele dagen voor aanvang van de privé-excursie had met Joost, die samen met zijn vrouw Marisa een privé-dagje Drents-Friese Wold en Fochteloërveen hadden gereserveerd. En hoe blij was ik en waren wij achteraf met de vasthoudendheid en de beslissing van Joost, want zoals zo vaak viel het weer 100% mee. Wat zeg ik: het was een winterdag zoals je je een winterdag wenst! Lekker fris, helder met weinig wind en grotendeels zonnig: fantastische omstandigheden waarbij de gebieden optimaal tot hun recht kwamen!


Een ijslaagje op de vennen van het Drents-Friese Wold

En met name de ochtend verliep buitengewoon productief wat betreft vogels. Winter in het bos kan uitermate rustig zijn, maar het lijstje soorten dat de ochtend kleur gaf mocht er zijn. Zo waren (letterlijk!) de eerste vogels die we zagen toen we het gebied in wandelden meteen de gewenste en zeer zeldzame Grote kruisbekken. We zagen er eerst drie, later vier en weer later 15 langsvliegen, steeds in prachtig licht; heerlijk! Deze soort komt van ver noordelijk en dit jaar zijn we getuige van een kleine influx. De twee bekende plekken zijn op dit moment Elspeet en het Drents-Friese Wold, maar ik weet zeker dat, als er goed en structureel gezocht zou worden, er op (veel!) meer plekken vogels gevonden zouden worden.

Man Grote kruisbek


Paartje

Daarmee was de eerste van de twee vooraf uitgesproken wenssoorten dus al prachtig gezien en het duurde ook niet lang voordat we ook de tweede in de telescoop kregen. Een Klapekster verplaatste zich al jagend door het gebied en liet zich uiteindelijk erg fijn en langdurig zien!

Klapekster

De ochtend werd compleet gemaakt met o.a. Kuifmezen, Matkoppen, Toendrarietganzen, een Geelgors en een heerlijk groepje Kleine zwanen. De heerlijke roep van deze wereldwijd zeer zeldzame soort (met vermoedt dat er maar ongeveer 15.000 zijn!) weergalmde schitterend door het sfeervolle gebied dat verder in winterrust verkeerde en bezorgde mij, als fan en groot liefhebber van de soort, kippenvel!

Twee van de overvliegende Kleine zwanen

Kuifmees in de hulst!

Geelgors

Toendrarietganzen

Na een warme kop thee met stroopwafel en een tweede, korte wandeling bij Wateren genoten we in het Buitencentrum van een lekkere lunch (dank!) en werden de laatste twee uur (Joost en Marisa wilden enigszins op tijd weer richting Utrecht) gespendeerd in het Fochteloërveen. Qua soorten viel het daar wat tegen en moesten we het doen met o.a. een verre Zeearend, wat Roodborsttapuiten, Sijsjes en (hoge) Vuurgoudhanen, maar dat mocht de pret niet drukken. Een wandeling in het gebied bij deze omstandigheden is zelfs met wat minder vogels alles behalve een straf.

Fochteloërveen. De bruine stip is geen sensorvlek, maar een jonge Zeearend ;-)

Joost en Marisa, bedankt voor de gezelligheid en graag tot ziens in een volgend gebied in het mooie noorden van Nederland!

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page