PRIVÉ-EXCURSIE: DOOR EEN STORMACHTIG VEEN MET TWEE AANSTORMENDE TALENTEN!

Zoals u ongetwijfeld ook heeft gemerkt: Het waaide gisteren nogal en nog steeds. Desalniettemin stonden er drie privé-excursies op het programma; naast ikzelf waren ook Bart-Jan en Lazar op pad. Ik (Martijn) mocht met Amsterdamse vogelaar Bas en zijn twee zoontjes Yasha en Kyan naar het Fochteloërveen op zoek naar de specialiteiten van het gebied. En om maar meteen met de bekende en spreekwoordelijke deur in huis te vallen: het was een heel gezellige dag, waarbij vooral het fanatisme en de scherpte van de twee jongelingen even opmerkelijk als hartverwarmend waren. Daar gaan we als vogelaars vast nog veel van horen en persoonlijk kan ik zeggen dat ik hoop dat vandaag niet de laatste keer was dat ze met mij/ons mee waren!

We troffen elkaar bij het buitencentrum en zoals wel vaker bleek de parkeerplaats niet alleen een praktische plek om af te spreken, maar ook de locatie voor de eerste leuke soorten. Zo zagen we een leuke groep zangvogeltjes met o.a. enkele Staartmezen en Goudhanen en liep er bij enkele plassen zowaar een prachtig zomerkleed mannetje Grote gele kwikstaart!

Grote gele kwikstaart

Dat was een leuk begin en onder een toen nog vrij blauwe hemel gingen we op pad. De wenssoorten die vooraf werden opgegeven waren Kraanvogel en Havik, twee soorten die in het gebied broeden maar waarvan het altijd afwachten is of, en zo ja, hoe goed je ze in beeld krijgt. Ik wist dus wat me te doen stond, maar bij het inrijden van het gebied waren het eerst andere soorten die de aandacht trokken. We stuitten namelijk op een mooie groep zwanen, waarin zich zowel Knobbel- als Wilde en zowaar nog één laatste Kleine Zwaan bevond. Erg leuk, dus, en zo maar twee nieuwe soorten voor mijn gasten!

Drie soorten zwanen op één foto! Wilde achterin, Kleine scherp in het midden en Knobbel op de voorgrond.
De Kleine zwaan (midden) is niet alleen een soort met een heel kleine wereldpopulatie (en dus altijd leuk om tegen te komen), dit snaveltype is ook nog niet het algemeenste: Pennyface.
Wilde zwaan

Even later zagen we op een akker een groep zangvogels met vooral veel Vinken, waarin zich echter ook o.a. enkele Geelgorzen bevonden. Toen er een kleine bui was gepasseerd, ging het in een korte tijd heel hard: Binnen enkele minuten waren ineens beide wenssoorten "binnen". We zagen namelijk, zij het op vrij grote afstand, een paartje Kraanvogels overvliegen, korte tijd later gevolgd door een jonge... Havik! De vogel kwam met volle krop en op relatief korte afstand langs vliegen, en passant nog even wat Grauwe ganzen de stuipen op het lijf jagend! Heel gaaf!

Havik; zo komen ze toch niet dagelijks langs!

Het volgende doel waren Kraanvogels aan de grond/door de telescoop en omdat de eerste akkers die niet in petto leken te hebben, verplaatsten we ons via Ravenswoud naar de andere kant van het gebied. Daar stond echter eerst een wandeling naar "De Zeven" op het programma, een indrukwekkend hoge uitkijktoren met zicht over het hele hoogveengebied. Heel productief qua vogels zijn die bezoekjes zelden, maar de wandeling erheen leidt wel door een mooi stuk gemengd bos en het uitzicht mag niet ontbreken tijdens een dagje Fochteloërveen.

We waren de auto nog niet uit, of we werden al verrast door het onmiskenbare en indrukwekkende geluid van een Raaf! Tot onze vreugde streek de vogel neer op een akker, alwaar hij rustig en onverstoorbaar ging foerageren. Door de telescoop was de vogel werkelijk geweldig te zien; wat een bakbeesten zijn het!

Raaf; kwam in een ware luchtacrobatieksessie aanvliegen!
De vogel was geringd; het is een lokaal geringd exemplaar.