Zoals u ongetwijfeld ook heeft gemerkt: Het waaide gisteren nogal en nog steeds. Desalniettemin stonden er drie privé-excursies op het programma; naast ikzelf waren ook Bart-Jan en Lazar op pad. Ik (Martijn) mocht met Amsterdamse vogelaar Bas en zijn twee zoontjes Yasha en Kyan naar het Fochteloërveen op zoek naar de specialiteiten van het gebied. En om maar meteen met de bekende en spreekwoordelijke deur in huis te vallen: het was een heel gezellige dag, waarbij vooral het fanatisme en de scherpte van de twee jongelingen even opmerkelijk als hartverwarmend waren. Daar gaan we als vogelaars vast nog veel van horen en persoonlijk kan ik zeggen dat ik hoop dat vandaag niet de laatste keer was dat ze met mij/ons mee waren!
We troffen elkaar bij het buitencentrum en zoals wel vaker bleek de parkeerplaats niet alleen een praktische plek om af te spreken, maar ook de locatie voor de eerste leuke soorten. Zo zagen we een leuke groep zangvogeltjes met o.a. enkele Staartmezen en Goudhanen en liep er bij enkele plassen zowaar een prachtig zomerkleed mannetje Grote gele kwikstaart!
Dat was een leuk begin en onder een toen nog vrij blauwe hemel gingen we op pad. De wenssoorten die vooraf werden opgegeven waren Kraanvogel en Havik, twee soorten die in het gebied broeden maar waarvan het altijd afwachten is of, en zo ja, hoe goed je ze in beeld krijgt. Ik wist dus wat me te doen stond, maar bij het inrijden van het gebied waren het eerst andere soorten die de aandacht trokken. We stuitten namelijk op een mooie groep zwanen, waarin zich zowel Knobbel- als Wilde en zowaar nog één laatste Kleine Zwaan bevond. Erg leuk, dus, en zo maar twee nieuwe soorten voor mijn gasten!
Even later zagen we op een akker een groep zangvogels met vooral veel Vinken, waarin zich echter ook o.a. enkele Geelgorzen bevonden. Toen er een kleine bui was gepasseerd, ging het in een korte tijd heel hard: Binnen enkele minuten waren ineens beide wenssoorten "binnen". We zagen namelijk, zij het op vrij grote afstand, een paartje Kraanvogels overvliegen, korte tijd later gevolgd door een jonge... Havik! De vogel kwam met volle krop en op relatief korte afstand langs vliegen, en passant nog even wat Grauwe ganzen de stuipen op het lijf jagend! Heel gaaf!
Het volgende doel waren Kraanvogels aan de grond/door de telescoop en omdat de eerste akkers die niet in petto leken te hebben, verplaatsten we ons via Ravenswoud naar de andere kant van het gebied. Daar stond echter eerst een wandeling naar "De Zeven" op het programma, een indrukwekkend hoge uitkijktoren met zicht over het hele hoogveengebied. Heel productief qua vogels zijn die bezoekjes zelden, maar de wandeling erheen leidt wel door een mooi stuk gemengd bos en het uitzicht mag niet ontbreken tijdens een dagje Fochteloërveen.
We waren de auto nog niet uit, of we werden al verrast door het onmiskenbare en indrukwekkende geluid van een Raaf! Tot onze vreugde streek de vogel neer op een akker, alwaar hij rustig en onverstoorbaar ging foerageren. Door de telescoop was de vogel werkelijk geweldig te zien; wat een bakbeesten zijn het!
Na deze mooie opsteker en weer een nieuwe Nederlandse soort voor mijn gasten was het ook tijdens de wandeling een drukte van belang. Voor de bosvogels is het broedseizoen duidelijk begonnen. Boomkruipers, Boomklevers, Zwarte mezen, Glanskoppen, Goud- en Vuurgoudhanen vergezelden ons naar de uitkijktoren en we hoorden zelfs een Zwarte specht roepen. In de toren was het uitzicht uiteraard prachtig, maar was het qua vogels zoals verwacht rustig. Wel keken we van boven neer op een mooie Grote bonte specht en waren we het snel eens over de prijs voor de mooiste soort van de wandeling: in de boomtoppen zaten enkele Vuurgoudhanen fanatiek te zingen. Dit spektakel speelt zich normaal gesproken altijd ver boven je hoofd af, maar de toren maakte dat we dit van boven en van korte afstand konden aanschouwen!
Terug bij de auto was het tijd voor een welverdiende kop koffie met koek en net toen we de zoektocht naar Kraanvogels wilden vervolgen, zag ik bij het scannen van de akkers een schaap doodstil op de rug en met de poten recht omhoog liggen. Ik dacht in eerste instantie dat het dier al dood was, maar een klein schokje verraadde dat er wellicht nog redding mogelijk was. We lasten dus even een extra pauze in en tien minuten later had ik mijn goede daad voor de dag weer verricht ;-).
Weer tien minuten later hadden we ook het volgende doel behaald; een paartje Kraanvogels liet zich, in één beeld met enkele reeën, heel mooi zien! Toen we net weer in de auto zaten, vlogen de twee vogels om onduidelijke reden op en vlogen recht richting onze auto. Even later hingen ze kortstondig recht boven ons, alvorens ze het veen opvlogen. Prachtig!
Iets verderop konden we het Kraanvogelfeest compleet maken, want (zij het of flinke afstand, maar dankzij de telescoop prima genietbaar) zagen we ongeveer 20 vogels foerageren en soms ook baltsen/dansen. Daarmee hadden we een flink deel van de hele populatie wel in beeld gehad!
Hiermee hadden we wel zo'n beetje gezien wat mogelijk was in het gebied, maar wellicht ontbrak er nog één iconische wintersoort: Klapekster. Ik schatte echter in dat dat wel eens een lastpak zou kunnen worden gezien de combinatie van zijn voorkeur om in topjes van struikjes op de uitkijk te zitten met de inmiddels steeds harder aanwakkerende wind. Toch besloten we nog een laatste rondje door het gebied te maken en na eerst enkele vruchteloze scans (die nog wel enkele Roodborsttapuiten opleverden) was het tot grote vreugde van zowel mijn gasten als van mij toch raak; een dappere Klapekster leek de strijd met de elementen gewoon aan te kunnen en zat minuten lang (klaarblijkelijk tevergeefs) in een struikje te speuren naar prooien om vervolgens wat verder het gebied in te vliegen om z'n kansen daar te beproeven. Heel tof!
We hadden nog een uurtje of twee over en daarin leek het mijn gasten leuk om te proberen wat spechten in beeld te krijgen. Deze episode kan echter vrij snel en als volgt worden afgedaan: we hadden tot dat moment erg geluk gehad met het weer qua neerslag, maar inmiddels was er een frontje in het noorden gearriveerd dat niet alleen wat vochtigheid, maar ook nóg meer wind opleverde; dat zijn geen favoriete omstandigheden voor spechten. Dat lukte dan ook niet; wel zagen we nog wat nieuwe bossoorten voor de dag, waaronder een prachtige Kuifmees. Ook een mooie groep Roeken (voor mensen uit de Randstad een noemenswaardige soort) en nog eens 8 Wilde zwanen waren nog een stop waard.
Deze afsluiting mocht de pret zeker niet drukken: het was een meer dan prachtige dag geweest met al met al en zeker de omstandigheden in ogenschouw nemend een heel erg mooi resultaat. Bas, bedankt voor jullie gezelligheid vandaag en tot binnenkort (1 april staat de volgende trip op het programma)! En Yasha en Kyan: houd dat enthousiasme vast en blijf er lekker veel op uit trekken, dan worden jullie vast heel goede vogelaars. Als we dan over 20 jaar nog eens gidsen nodig hebben... ;-)
Dank, het was geweldig!