Al reeds lang geleden boekten vaste gasten Wilma, Peter, Matthew en Dirk een privédag waarop het idee zou zijn om de lat van de "traditionele" Honderd soortendag wat hoger te leggen. Ze wilden een vroegere start, een wat later einde en uiteindelijk een daglijst van minimaal 130 soorten. Een flinke, maar heel mooie uitdaging gezien de afgelopen weken en het feit dat de weersvoorspellingen nogal wiebelig waren. In tegenstelling tot de afgelopen weken kon er wel eens een pak wind en vooral een fikse bak regen aan komen en dat zou uiteraard een streep door de rekening kunnen betekenen.
Tijdens een dergelijke dag gaan we nooit rennen en vliegen en blijft het fanatiek maar wel ontspannen. Toch is het op zo'n lange en intensieve vogeldag lastig, ook voor mijzelf, om de voortdurend en aan één stuk scherp en alert te blijven. Je hebt altijd even wat aandachtsdipjes, een gesprek waarin je verzeild raakt of soorten die je simpelweg niet mee krijgt. Als het weer eens gebeurde dat één van ons vijven een kruisje miste, vloog er steevast een luid "D'R BIE BLIE'M" door de minibus. Vraag me niet hoe het zo gekomen is, sommige dingen zijn er gewoon ineens...
De hamvraag luidt natuurlijk: haalden we de 130? Welnu, op de verzamellijst prijkten uiteindelijk 131 soorten, maar gezien het feit dat bijna iedereen wel enkele missers had, stonden de individuele lijstjes ergens tussen de 125 en 130. Dat had echter een belangrijke reden... De voorspelde regen, waar echt niet meer doorheen te vogelen was, kwam net wat te vroeg en derhalve moesten we er noodgedwongen 1,5 uur eerder dan gepland een eind aan maken. Als we de drie laatste locaties in Lauwersmeer nog hadden kunnen bezoeken, waren we allen ruim over de 130 en waarschijnlijk zelfs in de buurt van de 140 uitgekomen.
Toch keerden we tevreden huiswaarts en viel het kwantitatieve gemis niet zwaar. We hadden er namelijk een paar dikke kwalitatieve goedmakers voor teruggekregen. Als je een busje vol vrij ervaren vogelaars mee hebt en iedereen gaat uiteindelijk met een nieuwe soort en een handvol nieuwe jaarsoorten naar huis, dan heb je gewoon een goede dag! En op de laatste 1,5 uur na hadden we heerlijk en vrij rustig weer, dus was het over het algemeen fantastisch toeven in de verschillende gebieden.
Het hoogtepunt van de dag was een Orpheusspotvogel, die we heel makkelijk terugvonden en die zich geweldig en van alle kanten liet zien en horen. Ook een "nieuwe" Slangenarend, die pardoes het beeld in kwam vliegen toen we de reeds aanwezige vogel aan het volgen waren, was fantastisch!
Het hoeven overigens niet altijd per se soorten te zijn die memorabel zijn. Soms zijn er situaties, interacties, bepaalde gedragingen of kleden die lang blijven plakken. Zo vond ik één van de hoogtepunten van dit voorjaar een Zwarte specht die we deze dag troffen. Zwarte specht is sowieso altijd een traktatie, maar het was vooral het kleed dat grote indruk maakte. Ik had namelijk nog nooit een vogel in dergelijk piepjong kleed gezien. We vonden 'm omdat de vogel regelmatig riep vanaf een boom langs een fietspad en het was duidelijk een zeer recent uitgevlogen exemplaar. Heel rustig keek de vogel om zich heen, sloeg ons gade maar leek zich weinig van onze aanwezigheid aan te trekken. Nadat we de vogel op ons hadden laten inwerken en de nodige foto's hadden gemaakt, lieten we 'm maar snel alleen. Het was niet ondenkbaar dat 'ie nog af en toe gevoerd zou moeten worden door de ouders en dan moet je natuurlijk wegwezen.
Ook twee, reeds aardig forse, jonge Kraanvogels waren een kippenvelmoment. Het went nog niet, het feit dat je in Nederland geboren Kraanvogelkuikens kunt zien rondstappen!
Andere soorten die op de daglijst prijkten waren o.a. Grauwe kiekendief, Grauwe klauwier (wat doet dat woord "grauw" in de naam van deze prachtsoorten!?), Havik, Sperwer, Witwangstern, Geoorde fuut, Steltkluut, Temmincks strandloper, Wielewaal, Appel- en Goudvink, Raaf, Blauwborst, Nachtegaal, Boomvalk, Wespendief, Zeearend (ook Nederlandse jongen, trouwens!), Dwerggans en Wilde zwaan.
Kortom: een geslaagde dag die net iets te kort duurde. Volgend jaar de reprise?
Wilt u overigens ook een privé-Honderd soortendag boeken met een groepje bevriende vogelaars of alleen? Dat kan, maar reserveer dat wel (zeer) op tijd, aangezien de ideale periode slechts enkele weken duurt en dat is de tijd dat het op alle fronten druk en interessant is. Mail ons daarvoor op info@birdingholland.com
Hieronder een korte serie plaatjes van deze dag!
Comentários