top of page

NAJAAR IN LAUWERSMEER: TRANSFORMATIE-EXCURSIE!

MINIBUSEXCURSIE "NAJAAR IN LAUWERSMEER", 29 september 2022


Zoals je inmiddels weet, is geen enkele excursie in beton gegoten. Waar we ook heen gaan en wat we ook doen, we kijken altijd naar de actuele omstandigheden en recente waarnemingen en passen dan waar nodig de route en het plan aan. Daarnaast, of eigenlijk in het verlengde daarvan: begintijden staan vast, maar ook de eindtijden zijn slechts een indicatie. Vogels kijken, maar vooral hoe dat uitpakt en wat je voorgeschoteld krijgt is nu eenmaal onvoorspelbaar en een flexibele insteek gedurende een dag buiten is daarom essentieel als je er het maximale uit wilt halen.

De afgelopen excursie, die de titel "Najaarstrek in Lauwersmeer" droeg, was daar weer eens een goed voorbeeld van. De titel spreekt boekdelen en het was dan ook het oorspronkelijke idee om in ieder geval te beginnen op een trektelpunt. Een mistige start weerhield ons daarvan en uiteindelijk transformeerde de dag, zonder dat dat bewust het plan was, in een onwaarschijnlijk goede roofvogeldag. Daarbij maakten we ook een uitstapje buiten Lauwersmeer en waren we 1,5 uur later dan gepland pas terug bij het startpunt. Flexibiliteit in optima forma, dus, maar daar was helemaal niemand rouwig om!

Zoals gezegd begonnen we in dichte mist, maar die loste, via een korte, haast sprookjesachtige tussenfase, snel op. Dat was fijn, want we zagen daardoor al heel snel heel veel Baardmannen! Het geluid is natuurlijk al leuk en kenmerkend, maar je ziet ze er toch liever ook bij. De foto's zijn niet heel geweldig, maar dankzij het rustige weer konden we de vogels zeer leuk zien, vaak foeragerend bovenin de rietpluimen. Op deze eerste stop zagen we ook een erg late Snor, aardig wat Vuurgoudhanen, 2 Zeearenden, enkele Bruine kiekendieven en de eerste binnenvallende Koperwieken en Kepen.

Baardman

Baardmannen

Bij de volgende stop ging het pas helemaal los met de roofvogels. Vanaf de Pomp zagen we, naast Buizerd en Torenvalk ook Sperwer, Havik, een Boomvalk (die misten de meesten, behalve Patrick ;-)), Bruine kiekendieven, Zeearenden (we zagen hier vijf andere vogels, waarmee het dagtotaal op ZEVEN kwam!) en als klap op de vuurpijl een jagende, juveniele Roodpootvalk! Eerlijk is eerlijk, deze vogel bleef wel erg ver weg om echt mooi te zijn, maar in de telescoop was 'ie goed te volgen, fanatiek jagend op libellen en eenmalig ook in de clinch met een juveniele vrouw Havik!

Havik (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Sperwer (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Boomvalk (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Roodpootvalk-poging-tot-bewijspixels!

Een nogmaals. Zie o.a. de buffy onderdelen, vrij lichte ondervleugel, witte wang zonder duidelijke baardstreep en het typische postuur, met veel bredere vleugels dan een boomvalk.

In de haven was het rustig en vonden we ditmaal geen Sneeuwgorzen, maar in de Bantpolder diende de leuke soorten, inclusief wederom een onverwachte roofvogel, zich alweer aan. Om daarmee te beginnen: de juveniele vrouw Grauwe kiekendief, die we anderhalve week geleden hier zagen jagen, bleek nog steeds aanwezig! Deze soort op 29 september is alles behalve gangbaar en de manier waarop de vogel zich liet zien stemde helemaal vrolijk! Geweldig!

Juveniele vrouw Grauwe kiekendief


Terwijl we naar deze beauty stonden te kijken, begon er ineens een Bladkoning te roepen vanuit de tuin van het huis op de hoek van de Bantpolder. Nu weten vogelaars die drie jaar geleden in het gebied waren en de Turkestaanse klauwier hier hebben bezocht dat die tuin toebehoort aan een man die het, op z'n zachtst gezegd, niet zo heeft op vogelaars. In niet mis te verstaande bewoordingen en niet mis te interpreteren daden liet hij destijds weten niet gediend te zijn van verrekijkers gericht op zijn land, tuin of huis. Met die geschiedenis in het achterhoofd waren we wat terughoudend met het al te fanatiek proberen de Bladkoning in beeld te krijgen. Dit lukte dan ook niet, wel liet de vogel zich meermaals horen. Een IJsvogel en Ringmussen werkten beter mee, wat dit weer een erg productieve stop maakte!

Deze Bladkoning vond ik de dag voor deze excursie in Paessens. Dit exemplaar liet zich dus wel zien en ze zijn te leuk om niet te delen ;-)

Deze juveniele Buizerd kwam ons even van dichtbij bekijken.

De dag voor deze excursie was ik getrakteerd op een geweldige show van zeker 8 Velduilen en aangezien deze vogels prachtig te zien zijn vanaf een plek waar verstoring totaal niet aan de orde is, wilde ik deze ervaring heel graag delen met de groep van vandaag. Vreemd en vooral jammer genoeg zagen we exact NUL vogels en moesten we het doen met wat bruine kiekendieven en de tiende roofvogelsoort van de dag (!), een Slechtvalk. Aangezien Velduilen een voorkeur hebben voor de late namiddag, besloten we eerst naar de Keeg te rijden om het misschien later nog eens te proberen. Op weg naar de Keeg zagen we verschillende uienvelden, waarvan één ineens leek op te stijgen; het bleken echter honderden Goudplevieren te zijn. Wat een schutkleur hebben die vogels op deze ondergrond; je rijdt er zo aan voorbij!

Dit zijn dus honderden Goudplevieren! (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Kijk maar! (Foto: Patrick en Monique de Boom)

De Ezumakeeg is inmiddels weer een stuk natter geworden, maar de echte toptijd voor het gebied is inmiddels wel voorbij. Desalniettemin zagen we nog steeds o.a. Kemphanen, Kleine strandlopers, Krombekstrandlopers, Bonte strandlopers, twee Reuzensterns, IJslandse grutto's en werd de boel tweemaal flink opgeschud door een jagende Slechtvalk.

Juveniele Kleine strandlopers (Foto: Patrick en Monique de Boom)


IJslandse grutto's

Slechtvalk

Reuzensterns

Geringde Kleine strandloper

Ondanks dat de "excursietijd" er inmiddels al op zat, kon ik het toch niet hebben dat de groep nog geen Velduil had gezien. Wellicht tegen beter weten in, want er hing een enorme bui boven de plek waar ik de Velduilen verwachtte, reden we toch nog eenmaal terug, op hoop van zegen. En wat een zegen werd het! We zagen al meteen bij aankomst een vogel vliegen en het werden er met de minuut meer! Uiteindelijk zagen we zeker 10 verschillende exemplaren en joeg er ook nog een Boomvalk doorheen. Een waanzinnige afsluiting van een dag die dus eindigde met 11 roofvogel/uilensoorten! Onverwacht, maar zeer gewenst, dat zult u begrijpen!

Velduil (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Velduil (Foto: Patrick en Monique de Boom)

Velduilen (Jeroen Knegt)



8 schapen, 2 Velduilen en een Boomvalk. Ziet u ze alle?

Boomvalk en Velduil

Mocht u de komende weken nog eens met ons mee willen, dan zijn er nog wat plekken vrij op de volgende excursies: Camperduin, herkenning van zeevogels, MORGEN: https://www.birdingholland.nl/herkenning-zeevogels-camperduin


Texel, woensdag 5 oktober: https://www.birdingholland.nl/texel-najaar



Zeevogeltochten, vanaf zaterdag 8 oktober: https://www.birdingholland.nl/zeevogeltochten


376 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page