top of page

MINIBUSEXCURSIE FOCHTELOËRVEEN: NET BOVEN DAT INHAMMETJE EN NAAST DIE TUSSENWOLK!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 22 AUGUSTUS 2022 De laatste en wederom volgeboekte excursie in en vooral rond het Fochteloërveen van dit jaar was een warme. Nu is dat geen probleem en zelfs best wenselijk, gezien het feit dat we ook wat insecten meepikken. Echter, voor fotografen of vogelaars met een camera (dat is een essentieel verschil ;-)) zijn dit soort dagen, door de zindering in de lucht en de hoogte die de roofvogels in dergelijke omstandigheden makkelijk en snel weten te winnen, vaak wat minder voordelig. We zagen vandaag behoorlijk veel, maar het bewijsmateriaal is wat schamel. Je moet ons dus maar gewoon geloven ;-)

Niet alleen fotograferen is een uitdaging, ook aanwijzingen geven valt lang niet altijd mee wanneer, bijvoorbeeld een Slangenarend, vanaf flinke hoogte aan het jagen is. Zonder degelijke referentiepunten komt het neer op flink wat creativiteit om te proberen duidelijk te maken waar je je kijker op moet richten om de vogel op te pikken. Er kwamen gedurende de dag dan ook een paar prachtige pogingen langs, waarvan "net boven dat inhammetje naast die tussenwolk" wat mij betreft een klassieker in de dop is!

We maakten, volgens beproefd recept, drie wandelingen op verschillende locaties en checkten daarnaast nog wat "losse" plekken toen bleek dat we nog wat soorten niet hadden gezien die er op een dergelijke dag eigenlijk wel bij horen. Dat resulteerde in een leuke, gevarieerde daglijst en (volgens mij) een tevreden groep deelnemers. Me dunkt, als je na een dag met o.a. Slangenarend, Zeearend, Adder, Noordse- en Venglazenmaker, Paapje, Levendbarende hagedis, Kraanvogels, Boomkikker, Roodpootvalk (helaas kort en net te ver weg), Kruisbekken maar ook "gewonere" soorten als Sijs, Sperwer, Bruine kiekendieven, Watersnip, Groenpootruiter, Witgat, Kneu en vast nog wat meer, vergeten vogels ;-).

Kortom, het was weer fijn en voor herhaling vatbaar. Dat doen we niet meer dit jaar (de variatie in soorten wordt nu langzaam minder en dat is toch wel de grote kracht van het gebied), maar uw plekje voor 2023 is alvast te reserveren! Hieronder de paar foto's die nog wel uit de camera kwamen, maar zoals gezegd: het was vooral een kijkdag!

Juveniele Sijs

De zeer zeldzame Noordse glazenmaker! Ook Venglazenmaker vloog boven het veen.

Adder op drijvend veenmos

Boomkikker

Onvolwassen vrouw Zeearend


189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page