top of page

LAST MINUTE RANSUIL, PESTVOGEL EN BOSUIL: 100% score in voorjaarssferen

Het is altijd behoorlijk spannend om een excursie te organiseren rondom specifieke soorten. Het leuke van vogels is dat ze zich onvoorspelbaar en ten alle tijden kunnen verplaatsen, maar in de aanloop naar een dergelijke excursie zou je wensen dat ze die eigenschap tijdelijk zouden ontberen. Gelukkig gaat het, mede door een gedegen voorbereiding, toch vaak goed. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: gisteren liep de last minute excursie op rolletjes en zagen we zelfs zo nu en dan de zon, een fenomeen dat de laatste dagen even schaars was als de soorten die we zochten. We startten, zoals wel vaker, bij de RANSUILEN. Ondanks dat langzaam maar zeker de tijd zal aanbreken waarop de vogels de winterroestplaatsen zullen verlaten en op zoek zullen gaan naar een nestplek (er zit al weken lang een mannetje te roepen naast mijn slaapkamerraam...), zaten er gelukkig nog behoorlijk wat vogels op de plek waar ik ze verwachtte. En ze vervelen nooit!

Ransuil

Ransuil

Toen bij een eerste check bleek dat de Pestvogels aan het uitslapen waren, besloten we eerst op zoek te gaan naar BOSUIL. Er verblijft een paartje in een klein maar prachtig, oud parkje in de stad Groningen. Daar aangekomen begon de zon door te breken en zagen we de vogel waar we voor kwamen al heel vlot zitten. En hoe! Het mannetje liet zich prachtig en uitgebreid bekijken en trok zich bijzonder weinig van ons aan. Geweldig!

Man Bosuil; kijkt naar een paartje luidruchtige Gaaien.

Bosuil

Zoals gezegd, de zon begon zo maar te schijnen (dat was niet voorspeld!) en dat was het teken voor de aanwezige MEZEN, BOOMKLEVERS, BOOMKRUIPERS, ZANGLIJSTERS en SPREEUWEN in het park om de hormonen de vrije loop te laten. Er werd massaal gezongen en nestplekken werden reeds verkend en gecontroleerd. Als je niet beter wist zou je denken dat het al minstens een maand later was!

Boomkruiper

Sneeuwklokjes

Spreeuw bekijkt of een oud spechtengat hem bevalt.

Een speciale vermelding gaat uit naar de EEKHOORNS. We zagen er een stuk of zeven en ook zij waren druk bezig met indruk maken op de andere sekse alsmede het bouwen van nesten; erg leuk om te aanschouwen!

Eekhoorn

Eekhoorns

Na een wandelingetje in dit prachtige park was het dan toch echt tijd voor de Pestvogels en tot ons geluk waren ze inmiddels gearriveerd op de plek waar we hoopten dat ze zouden zitten. We telden 17 vogels die zich, zoals gebruikelijk, geweldig lieten zien. Etend, drinkend maar ook baltsend! Naast het gebruikelijke "belletje" waren ook allerlei zanggeluidjes te horen en was het duidelijk dat er zich in de groep al paartjes aan het voren waren. Sommige stelletjes weken geen moment van elkaars zijde en voerden elkaar geregeld bessen. Tortelduifjes in de vorm van Pestvogels, dus!

Man (rechts, brede, gele staartband) en vrouw Pestvogel. Het besje werd meermaals naar elkaar overgegeven als teken van genegenheid!

Verliefde Pestvogels (man links, vrouw rechts)

Tongetje!

Man (achter) en vrouw Pestvogel

Pestvogel

Man Pestvogel

Pestvogels zijn van die vogels die je maar blijft fotograferen, ookal heb je er al 10.000 plaatjes van. Het is altijd moeilijk weggaan, maar met nog een ruim uur over besloten we dat toch maar te doen en nog een rondje in de buurt te maken. Dat leverde uiteindelijk niet heel veel spectaculairs op, maar een adulte man Blauwe Kiekendief en een (lastige, niet helemaal standaard) derde kalenderjaar Pontische meeuw waren nog zeker het vermelden waard.

Pontische meeuw. Patroon op (o.a.) de grote dekveren is niet helemaal klassiek, maar de rest van de kenmerken (inclusief spiegeltje op P10) lijken wel te passen.

Ree en Blauwe reiger

Al met al was het een prachtige excursie en een stimulans om dit soort last minute trips vaker te organiseren. Deelnemers: hartelijk dank voor deelname en houd de site en Facebook in de gaten voor toekomstige, soortgelijke excursies!

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page