top of page

KWELDERTOCHT: SMALL FIVE EN RECORDGROEP?

MINIBUSEXCURSIE "KWELDERTOCHT LANGS DE WADDENKUST, maandag 12 december 2022


Na twee dagen in meer of mindere mate behelpen, was het geweldig om weer eens een heldere blik op de wereld te krijgen. "You don't know what you've got 'till it's gone", dat idee. En we kregen tijdens deze tweede Kweldertocht ook meteen het allermooiste winterweer dat je je maar kan wensen: kraakhelder, lekker fris, blauwe lucht en zon. Niet alleen vergemakkelijkt en veraangenaamt dat het vogelen, de wereld langs de Waddenkust kleurt dan ook nog eens op z'n allermooist!

Al op het verzamelpunt konden we de eerste leuke soort noteren: een Houtsnip jakkerde over onze hoofden richting Anjum en verdween achter de huizen. Het is een soort die je vaker en makkelijker ziet wanneer de winter intreedt en niet zelden zie je 'm ook nog eens dichterbij dan je eigenlijk wilt. Het is de soort die zich verhoudingsgewijs het vaakst te pletter vliegt tegen een raam (zeg ik even op gevoel en zonder fact check ;-)).

De ochtend spendeerden we zoals gewoonlijk op onze vaste startlocatie, die ons eigenlijk nooit teleur stelt. Vandaag kwam het, wellicht door een koude start, wat traag op gang, maar nadat we de Ransuilen hadden begroet en een Velduilenexplosie vlak naast ons meemaakten (er vlogen 8 vogels tegelijk op!), ging het ook op zangvogelvlak goed los. Toen we twee uur na de start weer terug wandelden naar de minibus waren we vier van de vijf soorten die de "small five van de kwelder" vormen rijker. Oeverpieper, Strandleeuwerik, Frater en IJsgors (deze laatste liet en traditioneel lastigste zich helaas alleen horen) konden de boekjes in en we kregen zowaar ook nog een Bokje voorgeschoteld op ongeveer dezelfde plek als de vorige keer! Verder waren soorten als Bruine- en Blauwe kiekendief, Geelgors en Eider nog het vermelden waard!

Strandleeuweriken

Fraters; we zagen er vele!

Bokje. Deze foto is van Dennis Jansen en gemaakt tijdens de Kweldertocht van een week eerder op dezelfde plaats.

Enkele van de Velduilen die naast ons opvlogen. We schrokken er zo van dat foto's van dichtbij niet lukten!

Strandleeuweriken

Fraters

Bij juiste omstandigheden zijn de roze stuitjes van de mannetjes te zien!

Foeragerende strandleeuweriken

Ransuil

Fraters

Fraters

Strandleeuweriken

Strandleeuweriken

Fraters en een stiekeme Kneu!

Verrukkelijke gele koppies!

De enige kwelderzangvogel die we vreemd genoeg (want hier ook wel vaak te vinden) nog misten, was Sneeuwgors. Bij een stop enkele kilometers westwaarts kwam dat echter ruimschoots goed. Sterker nog, de Sneeuwgorzen maakten daar uiteindelijk deel uit van een indrukwekkend grote groep zangvogels, bestaande uit ongeveer 130 Strandleeuweriken en ongeveer 30 Sneeuwgorzen, waarbij iets verderop nog eens twee groepen van in totaal 50 Sneeuwgorzen rondvlogen. Ik kan me niet heugen ooit zo'n grote groep op één plek te hebben gezien, waarbij onmiddellijk moet worden aangetekend dat ik niet zo van lijstjes en statistieken ben ;-). Hoe dan ook: het was een tafereel waarvan ik me maar lastig kon losworstelen. Indrukwekkend!

Dit zijn bijna allemaal Strandleeuweriken!

Je zou ze makkelijk kunnen missen, want Strandleeuweriken gaan mooi op in het kwelderlandschap. Op deze foto staan 65 Strandleeuweriken en 3 Sneeuwgorzen!

Deze foto zou kunnen verklaren waarom er meer Strandleeuweriken dan Sneeuwgorzen waren. Je valt als gorsje toch echt flink meer op en dat is geen pré met o.a. Smellekens, Slechtvalken en Sperwers in de buurt. Zie hier 25 Strandleeuweriken en 2 Sneeuwgorzen.


Sneeuwgorzen

Het was inmiddels ruim na het middaguur en met de huidige korte dagen en vele mooie soorten die potentieel op je liggen te wachten, kun je maar zo last krijgen van haast! Na een sanitaire stop, die werd opgesierd door vele Kluten, meerdere Blauwe kiekendieven en een zeer grote groep met Vinken en Kepen, toerden we door langs de dijk. Tot ons grote geluk vonden we, op hetzelfde dijkje als tijdens de vorige excursie (soms zijn plaatstrouwe vogels wel heel fijn!), een schitterende adulte Ruigpootbuizerd! Met even struinen en op de tenen staan konden we de vogel heel mooi bekijken, net aan de andere kant van een dijkje!

Ruigpootbuizerd!

Vele Veldleeuweriken, Wulpen, Watersnippen, Zilverplevieren en een groep Strandleeuweriken verder kwamen we weer bij de minibus en werd het langzaam maar zeker tijd voor de traditionele afsluiter: de Velduilen. Helaas zijn ze de laatste tijd wat "onbetrouwbaarder" dan in oktober en november en is er geen peil te trekken op óf ze actief worden en zo ja, hoe laat. Ook nu duurde het weer tot bijna zonsondergang, waardoor een fotoshoot er niet echt meer in zat. We werden nog wel vermaakt met meerdere Blauwe kiekendieven (o.a. adulte mannen), Rotganzen en Fraters. Uiteindelijk zagen we nog wel meerdere Velduilen, maar de meeste toen de lamp al een beetje uit was en niet echt dichtbij. Maar ach, het is misschien wat decadent om daar over te klagen...

Fraters. Het is eigenlijk bizar te bedenken dat we er hier makkelijk honderden zien, maar dat de soort op alle andere plekken buiten de Waddenkust van Friesland en Groningen retezeldzaam is!

Velduilen in het laatste licht

Blauwe kiekendief

Het moge duidelijk zijn: het was weer fijn, heel fijn! Groep, wederom veel dank en als je dit ook eens wilt meemaken: er zijn nieuwe data beschikbaar in het nieuwe jaar. Wees welkom!

Zonsondergang boven de Friese polders.


261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page