top of page

KLETSNATTE DOCH VOGELRIJKE TWEEDAAGSE IN LAUWERSMEER EN DE WEERRIBBEN

Afgelopen weekeind mocht ik (gids Marnix) twee excursies geven. Op vrijdag een privé-excursie naar de Lauwersmeer en op zaterdag stond de vogelexcursie naar de Weerribben en de Wieden op het programma. De weersvoorspelling voor beide dagen waren niet best: vrijdag 80% kans op regen en zaterdag 90%. Daarnaast ging het ook hard waaien, windkracht 6, met windstoten van kracht 8. Niet echt ideale omstandigheden, en dit verwacht je zeker niet eind Mei. Maar omdat slecht weer niet bestaat (alleen slechte kleding) ging we er op hoop van zegen toch op uit.

Lauwersmeer

Zeearenden

We begonnen ons rondje Lauwersmeer in het Jaap Deensgat. Het begon meteen bij de start al te regenen, dus we snelden naar de vogelhut. Hier begon de dag goed, want het paartje Zeearend liet zich prachtig bekijken aan de overkant van het water. Toen het een uur later wat droger werd besloten we via Roodkeelplasje (waar allerlei soorten rietvogels konden worden bijgeschreven), Vlinderbalg en Oude Robbengat richting het Ballastplaatbos te gaan. Hier trok de zingende Grote Karekiet zich helemaal niets aan van de regen en de wind. Terwijl wij een stortbui in de auto afwachten, zong de vogel onverstoorbaar door. En wel zo hard dat je hem met de autoramen en deuren dicht gewoon nog kon horen! Na de bui liet de vogel zich prachtig zien en fotograferen.

Grote karekiet

Rond de middag werd de haven van Lauwersoog uitgekamd en konden we net voor een volgende stortbui de al even pleisterende zomerkleed Rosse Franjepoot bewonderen. Wat een prachtige vogel! In de Ezumakeeg genoten we van de Steltkluten, de prachtige gewone Kluten (met jongen die met vier kuikens tegelijk onder moeders schuilden voor de regen) en twee Dwergmeeuwtjes. We eindigden de dag in de Kollumerpomp, waar we genoten van o.a. zingende Wielwalen. Een mannetje liet zich kort zien, te snel voor een foto maar wel een genot om deze gele vogels met zwarte vleugels in de kijker te hebben. Al met al eindigden we met 75 soorten, niet slecht voor een dag met zoveel regen en wind!

Kievitpul

Weerribben en Wieden

Op vrijdag werd in de Weerribben een Griel gevonden. Een erg zeldzame soort in Nederland. En het toeval wil dat wij ca 600 meter van de locatie waar de Griel gevonden was hadden afgesproken om de excursie op zaterdag te starten. Om die reden besloot ik even 15 minuten eerder aanwezig te zijn, om te kijken of de vogel er nog zat. Meteen bij aankomst zag ik de vogel al zitten op de locatie van gisteren. Hierop ben ik richting de start locatie gereden, ving ik de excursie deelnemers op en zijn we meteen naar de Griel gereden, zodat dit de eerste vogelsoort werd die we deze excursie op de lijst konden zetten! In de stromende regen konden de deelnemers de vogel even door de telescoop zien.

Griel! Je ziet de vogel zich echter bijna afvragen hoe hij hier verzeild is geraakt en wat 'ie hier in hemelsnaam doet... (Foto: Wilma van der Pols)
Griel in betere tijden (Wilma van der Pols)

Hierna reden we terug naar de startlocatie en konden we verder met de normale voorbereidde route. We hesen ons in regenpak en snelden naar het uitkijkscherm, waar een klein afdakje voor enige beschutting zorgde. Helaas was de plas vrij leeg en werd dit moment maar gebruikt voor koffie/thee met stroopwafel. Toen het wat droger leek te worden besloten we langs het fietspad te lopen en konden zingende Nachtegaal en Spotvogel toevoegen aan de lijst en oefenen om Zwartkop en Tuinfluiter op zang uit elkaar te houden. Aan de overkant van het kanaal liep een Roodhalsgans ver weg tussen de Grauwe Ganzen. Een erg leuke soort in het binnenland!

Op het fietspad vonden we een uit de bomen geregende of gewaaide Smaragdlibel. Bijzonder leuk om deze libellensoort met zijn prachtige, glimmende donkergroene borststuk in de hand te kunnen aanschouwen! Tien meter verderop vonden we een Azuurwaterjuffer die hetzelfde lot was ondergaan. In het riet vonden we een “pleisterplaats” van ca 15 Bruine Korenbouten bij elkaar en konden we verschillende kleurvormen van Azuurwaterjuffer, een Viervlek en Variabele Waterjuffer bekijken. De koude en kletsnatte libellen en juffers konden we zo oppakken, fotograferen en weer terug zetten.


Na het libellen intermezzo – iets wat niet kan uitblijven als je in het beste libellen gebied van Nederland loopt – besloten we de Roodhalsgans en de Griel nogmaals te bekijken. Het was inmiddels droog geworden. De Roodhalsgans bleek redelijk dichtbij de weg te lopen en kon door iedereen goed bekeken en gefotografeerd worden. De vogel was duidelijk ongeringd (daar was wat discussie over).

Vervolgens schoven we aan bij de vele vogelaars die inmiddels bij de Griel stonden. De vogel stond achter op een kale akker te foerageren. En vreemd gezicht, een Griel die samen op loopt met wat Grauwe Ganzen.

Griel en Grauwe gans

In het Woldlakenbos besloot een Wielewaal 1x ´dudeljo´ te zingen. Een enkele deelnemer pikte het geluid op, maar daarna bleef het helaas stil. Een flinke wandeling later was de soortenlijst niet eens zoveel groter geworden. Snel door naar de Twitterhut, waar we genoten van de Oeverzwaluwen die af en aan vlogen naar de betonen Oeverzwaluw wand.

Toen we even verderop de auto’s bij de Wetering parkeerden vond één van de deelnemers meteen het mannetje Witoogeend, die sinds een week of twee in deze hoek rondzwemt. De vogel zat dichtbij maar vloog meteen op naar een sloot verderop. Hier kon de vogel prachtig bekeken worden. Wat een beauty van een eend is dit en een soort die we niet vaak op excursies tegenkomen.

Witoogeend

We liepen het fietspad af richting de locatie waar een Klein Waterhoen al enige dagen aan het roepen is. Klein Waterhoen is een in Nederland erg zeldzame ral-achtige, die zoals bij de meeste rallen eigenlijk alleen ’s nachts roept. Toen we bijna op de plek waren hoorden we ineens het “kwek….kwek….kwek” uit het riet komen! Hebbes! En gewoon overdag. Iets wat zeer uitzonderlijk is. Na deze roepsessie bleef het even stil. Helaas had nog niet iedereen van de groep de vogel goed gehoord. Gelukkig kwam er na een minuut of tien verandering in, toen de vogel uitgebreid begon te roepen. Ondanks dat hij vrij dichtbij zat konden we hem niet vinden. De misthoorn roep van een Roerdomp maakte het moerasvogels luisteren compleet, terwijl in de tussentijd Zwarte Sterns, Purperreigers, Grote Zilvereiger en Lepelaar overkwamen. De Weerribben op z’n best!|

Purperreiger
Zwarte stern

De vorige week voorbereide Grote Karekiet was helaas niet meer thuis, waarop we besloten om richting de Wieden te gaan. In dit gebied nabij Giethoorn was het werkelijk genieten van de af een aan vliegende Purperreigers, Lepelaars, Grote Zilverreigers en Blauwe Reigers. Een langsvliegende Koereiger maakte het reigerfeest en deze zeer geslaagde dag compleet! Al met al kijken we terug op een topdag, met enkele (zeer) zeldzame leuke soorten, die kletsnat begon maar gelukkig goed eindigde. Zo blijkt maar weer, dat het credo “Slecht weer? Gewoon gaan!” wederom overeind blijft.

Koereiger (Foto: Tanja de Leeuw)
Oranjetip (Foto: Tanja de Leeuw)
Bruine korenbout (Foto: Tanja de Leeuw)
Fuut met jong (Foto: Tanja de Leeuw)

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page