top of page

FOCHTELOËRVEEN: DAG VAN DE VLUCHTIGE VLINDERS

Deze titel zou je misschien nog positief kunnen interpreteren, maar om eerlijk te zijn was het op vlindergebied een beetje een frustrerende dag, afgelopen vrijdag. Strikt gezien zagen we heel wat leuke soorten, maar geen enkele daarvan konden we fatsoenlijk bekijken, laat staan fotograferen.

In chronologische volgorde flapte er eerst een zeer waarschijnlijke Keizersmantel (!) hard voorbij en ver weg, iets daarna knalde er een Grote weerschijnvlinder hoog over, vervolgens zagen we een Grote vos door de begroeiing achter een houtwal verdwijnen en de om het af te maken zagen we drie zeer zeldzame Veenhooibeestjes, waarvan er NUL zo vriendelijk waren om even te gaan zitten...

Tsja, lekker, dat warme weer, maar het zorgt ook voor heel actieve vlinders met dus dit frustrerende lijstje als gevolg.

Het was sowieso niet de aller soortenrijkste dag ooit in het veen. De warmte zal er ongetwijfeld enigszins debet aan zijn geweest, maar soms kun je het ook gewoon niet verklaren en is het gewoon zo. Het lukte ons zelfs om een dag lang in het gebied te struinen en geen Kraanvogel tegen te komen; dat is toch best bijzonder op een ongewenste manier!

Maar kommer en kwel was het natuurlijk totaal niet, want er blijft genoeg te zien. Tijdens de vier korte wandelingen wisten we wel, naast dus de bovengenoemde vluchtige vlinders, o.a. meerdere Grauwe klauwieren, meerdere Slangenarenden (waaronder een exemplaar dat voor onze ogen een slang ving en deze in de lucht op at!), een Ringslang, Appelvinken, Grauwe vliegenvangers, meerdere Boomkikkers, een prachtige Eikenpage en een juveniele en adulte Zeearend, naast natuurlijk talrijke algemenere soorten, in de kijker te krijgen.

Al met al een heel prima en gezellige dag in dit steeds weer geweldige gebied!

Boomkikker

Serie van de jagende Slangenarend, die uiteindelijk met een slang omhoog komt en deze in de lucht verorbert.
Eikenpage

Jagende Grauwe klauwier

Buizerd met slang!

Jonge Zeearend; zowel nest als vogel hebben de storm overleefd!

Vrouw Appelvink

Groot blaasjeskruid

Boomkikker

Juveniele Grauwe klauwier

Landkaartje en Witte reus

Zwartsprietdikkopje

Slangenarend

Een andere Slangenarend, ook met een (kleine) prooi

Grote roodoogjuffer

Eikenpage

Boomkikker

176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page