top of page

EXCURSIEWEEKEND: F-16 EN O-5

Dit weekend stond in het teken van twee noordelijke excursies: de tweede kweldertocht van deze winter alsmede de laatste zeevogeltocht van het seizoen. Ik maak even een twee-in-één verslag, voornamelijk vanwege de persoonlijke fout met code "F-16". Oftewel: tijdens de gehele zaterdag op de kwelder bleek het diafragma van mijn camera per ongeluk verschoven naar F16. Nu was er, eufemistisch uitgedrukt, ook al geen lichtoverschot, dus met een diafragma wijd open en een ISO vast op een te lage stand weet de gemiddelde fotograaf genoeg: het werd een orgie van vaagheid, onscherpte en blur. En een verslag zonder foto's is als een groep Rotganzen zonder Roodhalsgans: het kan, maar het is wel enigszins kleurloos.

Maar helemaal ontbreken mag een verhaal bij een dagexcursie natuurlijk niet, dus hierbij de vlotte versie van een dag die, naast vrijwel fotoloos, ook als behoorlijk fris de boeken in zal gaan. De oostenwind drukte ons op het hart om in laagjes gekleed zo veel mogelijk in beweging te blijven. Gelukkig zijn de kweldersoorten wel de vogels waar je het, in ieder geval in overdrachtelijke zin, warm van krijgt. De ochtend was meteen het meest succesvolle deel van de dag, met o.a. een Ransuil, 30 Strandleeuweriken, 30 Sneeuwgorzen , 300+ Fraters (!), 3 Geelgorzen, een Grauwe gors, meerdere Oeverpiepers en mijn persoonlijk hoogtepunt: een Bokje! Deze laatste vloog plots op uit de ruigte vlak langs het dijkje en later nogmaals, waarbij ik dacht een aardige foto gemaakt te hebben. Welnu, dit bleek het teleurstellende F-16-resultaat:

Bokje... Best artistiek, toch??

Sneeuwgorzen

Strandleeuweriken

Mix Putter-Frater

Bij Holwerd zagen we vooral enkele Blauwe kiekendieven, maar Friesland-buitendijks was weer flink de moeite. De twee volwassen Ruigpootbuizerds, die we ook tijdens de vorige Kweldertocht zagen, bleken beide nog aanwezig en zaten, voor roofvogelbegrippen, naast elkaar. Twee Ruigpoten op één foto en nog beide adult ook; kom er maar eens om in Nederland!

Oké, je moet maar even geloven dat de vogels geheel links en geheel rechts beide Ruigpootbuizerds zijn. De Haas staat er nog het meest herkenbaar op...

Ruigpootbuizerd

Ruigpootbuizerd. Niet alleen was hier de camera-instelling een probleem, ook vroeg de afstand eigenlijk om een andere lens. Het was op fotogebied duidelijk niet mijn dag, maar gelukkig is dat ook niet mijn hoofddoel.

Verder zagen we hier, tijdens een rondwandeling (in beweging blijven was het devies!) weer een aantal Blauwe kiekendieven alsmede twee Slechtvalken, naast de gebruikelijke wintermenigte.

Omdat het redelijk grijzig weer was en het licht dus snel uit zou gaan, besloten we enigszins op tijd richting de plek van de Velduilen te rijden. En ik zeg bewust "richting de plek", want voor het eerst deze winter zagen we er, helaas, helaas, niet één vliegen in de tijd dat wij er waren. Ik gok dat de koude wind en de afwezigheid van zon de schuldige waren. Ik heb in het verleden al vaker de ervaring gehad dat die combinatie de uilen soms behoorlijk passief kan maken. Wel zagen we weer vele Fraters, een Kleine zilverreiger en veel Blauwe kiekendieven, waaronder twee mannen samen, maar een lichte teleurstelling was de afwezigheid van de uilen natuurlijk wel. Zo zie je maar: natuur blijft natuur en vanzelfsprekend is niets, nooit. Dat maakt het leuk, maar zorgt ook voor wat missers op z'n tijd. Volgende keer ongetwijfeld beter (want de Velduilen zijn er nog steeds wel), we gaan nog meerdere keren die kant op deze winter!


Dan de zeevogeltocht "Missie Papegaaiduiker" van zondag. Het was een tot twee maal toe uitgestelde editie en daardoor viel het aantal deelnemers laag uit. Veel mensen konden niet mee naar de nieuwe datum, mede vanwege een goedheiligman en aanverwante "verplichtingen", dus vertrokken we met een halfvol schip richting de vrij ruige Noordzee. We hadden dus in ieder geval ruimte genoeg om een beetje in beweging te blijven en rond te lopen en dat was nodig. Het was fris met een oostenwind kracht 5 (O-5, dus) en de golven kwamen iets hoger dan de voorspellingen deden vermoeden. Dat betekende dus een enigszins turbulent tochtje, maar er was gelukkig zo nu en dan afleiding.

Nee, het werd wederom geen Papegaaiduiker, helaas... Het moet ooit een keer lukken en de recente waarnemingen gaven vooraf wel weer hoop. Maar het mocht, ondanks meerdere scherpe vogelaars die dat de hele dag ook bleven, niet zo zijn. Om een open deur in te trappen en de dooddoener maar weer eens van stal te halen: de keer dat het wel gaat lukken komt elke dag dichterbij ;-).

Wat we wel zagen? Nou: best wat leuke dingen, zonder dat het echt spectaculair werd. Maar een dag met Parel- en Roodkeelduikers, Zwarte- en Grote Zee-eenden (2), 9 soorten meeuwen (Kok-, Storm-, Kleine mantel-, Grote mantel-, Zilver-, Pontische-, Geelpoot-, Drieteen- en Dwergmeeuw), Jan-van-Gent (lekker veel!), Alk, Zeekoet, Middelste zaagbek en de nodige Bruinvissen is met geen mogelijkheid een verspilde dag te noemen!

Hieronder wat plaatjes.

Parelduiker (Foto: Tanja de Leeuw)

Jan-van-Gent

Drieteenmeeuw

Bruinvis (Foto: Tijmen Majoor)

Alk

Adult vrouwtje Geelpootmeeuw

Adulte Pontische meeuw

Jan-van-Gent

Adulte Drieteenmeeuw

Russische stormmeeuw? Hing maar kort achter de boot, voornamelijk tussen de vele andere stormmeeuwen. Knalde eruit door witte kop, roze snavel met zwarte punt, witte ondervleugels, onderstaartdekveren en ongevleke witte staart met zwarte rand. Idealiter zou je een wat donkerdere achterrand van de armvleugel verwachten, maar verder ziet 'ie er best goed uit, als je het mij vraagt....

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw

Angstaanjagende argentatus-Zilvermeeuw

Jan-van-Gent

Superklein, derdejaars vrouwtje Pontische meeuw. Viel nauwelijks op tussen de Stormmeeuwen (die er soms sowieso al uitzien als mini-Pontjes).

Jan-van-Gent


Verschil in vliegbeeld tussen Alk (boven) en Zeekoet. Graag had ik nog een derde soort aan het vergelijkingsrijtje toegevoegd...

Jan-van-Gent

Jan-van-Gent

Volgend jaar gaan we weer, dan met afvaarten vanuit Lauwersoog en Scheveningen in de (op papier) beste tijden van het jaar. De dagen vanaf Lauwersoog zijn inmiddels te reserveren (leuke cadeautip!), Scheveningen staat in optie maar we zijn in afwachting van de nieuwe prijzen.


297 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page