Eerste editie Honderd Soortendag 2019: weer een record!

Het recept van onze zeer populaire en immer snel volgeboekte Honderd Soortendag is simpel: neem drie zeer verschillende gebieden, ga een lange dag fanatiek doch ontspannen vogelen, maak gebruik van vele ogen en twee ervaren en lokale gidsen, tel aan het eind van de dag de waargenomen soorten bij elkaar op (dus soorten die zijn gezien en/of gehoord) en concludeer dat een dag vogels kijken in het noorden van Nederland een ongekende vogelrijkdom met zich mee brengt. Deze strategie bracht ons vorig jaar tot het recordaantal van 124 soorten, wat zo'n hoog aantal was dat we onze twijfels hadden of we daar dit jaar aan zouden kunnen tippen. Maar het gebeurde toch: de totaallijst van waargenomen soorten eindigde op een machtige 134! Daarbij dient te worden vermeld dat dat het totaal is dat de gidsen Bart-Jan en Martijn samen en met behulp van alle deelnemers hebben geregistreerd en dat het onvermijdelijk is dat individuele groepsleden zo af en toe wel eens iets missen of niet goed (genoeg) hebben kunnen waarnemen. Niet iedereen hanteert ook dezelfde normen van wat voor hem/haar telbaar is en dat is volkomen logisch. Dat iedereen afzonderlijk echter ruim aan de honderd soorten is gekomen staat als een paal boven water en is geweldig. We moeten eerlijk zeggen dat deze excursie naast een van de leukste tegelijk ook één van de meest intensieve en spannendste is, want ondanks dat je natuur niet kunt africhten en je nooit garanties kunt geven wil je een excursie met deze naam toch niet op 99 soorten laten eindigen ;-) De dag bestaat grofweg uit vier delen. We beginnen in en rond het Drents-Friese Wold en Fochteloërveen, pauzeren/lunchen/toiletteren dan in een boshuis in Norg, gaan vervolgens naar het Zuidlaardermeergebied om te eindigen langs de Waddenkust in het Lauwersmeer. Bos, hoogveen, zoetwatermoeras en zoute zeekust: vier zeer verschillende habitats die samen garant staan voor afwisseling, kwaliteit, kwantiteit en een prachtige belevenis. Zoals gezegd startten we in Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Het was hier waar we eigenlijk ook meteen de "vertraging" opliepen die we de rest van de dag niet meer konden inhalen en waardoor de excursie uiteindelijk iets later eindigde dan de bedoeling was (maar ik geloof niet dat iemand dat erg vond ;-)). Wel lukte het hier om de meeste bossoorten die te verwachten waren te zien of te horen, waaronder Zomertortel, Paapje, Grauwe Klauwier, Zwarte Specht, Boomleeuwerik, Kraanvogel (2 exemplaren), Tapuit, Fluiter, Blauwborst, Raaf en Wespendief.

Wespendief

Paapje

Kraanvogels

Speuren naar Grauwe Klauwieren

De Blauwborsten zijn lang niet meer zo actief als een maand geleden en zijn dus ook lang niet meer zo makkelijk te vinden. Deze in het Fochteloërveen was één van de weinige die we zagen vandaag.

Net als vorig jaar stopten we ook nu weer in het boshuis van Trijnie (collega van mij bij Noorderpoort) om even te lunchen, koffie te drinken en te toiletteren. Deze plek is niet alleen heel erg mooi, maar met wat geluk zie je er ook nog wat leuke soorten. Nu waren het vooral de Bonte Vliegenvangers die de show stalen. Geinig om ze zo mooi en dichtbij te kunnen bekijken!

Bonte Vliegenvangers

Volgende stop: Zuidlaardermeer. Het windstille en mooie weer vergemakkelijkte de zoektocht naar de doelsoorten in dit gebied en die werden dan ook rap gevonden. Zeearend, Witwang- (heel dichtbij), Zwarte- en Witvleugelstern (ver op het meer), Steltkluut, Zomertaling, Grutto's, Veldleeuweriken, Gele Kwikstaarten, Zwartkopmeeuwen, Spotvogels en de vele Geoorde Futen (geweldig dichtbij) maakten deze stop meer dan de moeite waard. Een onverwacht visueel hoogtepunt was een Sprinkhaanzanger, die zich op enkele meters van de groep waanzinnig liet zien. Dat gebeurt niet zo vaak!

Sprinkhaanzanger; een buitenkansje om 'm zo te kunnen bekijken!

Sprinkhaanzanger

Zeearend

Witwangstern