top of page

Eerste editie Honderd Soortendag 2019: weer een record!

Het recept van onze zeer populaire en immer snel volgeboekte Honderd Soortendag is simpel: neem drie zeer verschillende gebieden, ga een lange dag fanatiek doch ontspannen vogelen, maak gebruik van vele ogen en twee ervaren en lokale gidsen, tel aan het eind van de dag de waargenomen soorten bij elkaar op (dus soorten die zijn gezien en/of gehoord) en concludeer dat een dag vogels kijken in het noorden van Nederland een ongekende vogelrijkdom met zich mee brengt. Deze strategie bracht ons vorig jaar tot het recordaantal van 124 soorten, wat zo'n hoog aantal was dat we onze twijfels hadden of we daar dit jaar aan zouden kunnen tippen. Maar het gebeurde toch: de totaallijst van waargenomen soorten eindigde op een machtige 134! Daarbij dient te worden vermeld dat dat het totaal is dat de gidsen Bart-Jan en Martijn samen en met behulp van alle deelnemers hebben geregistreerd en dat het onvermijdelijk is dat individuele groepsleden zo af en toe wel eens iets missen of niet goed (genoeg) hebben kunnen waarnemen. Niet iedereen hanteert ook dezelfde normen van wat voor hem/haar telbaar is en dat is volkomen logisch. Dat iedereen afzonderlijk echter ruim aan de honderd soorten is gekomen staat als een paal boven water en is geweldig. We moeten eerlijk zeggen dat deze excursie naast een van de leukste tegelijk ook één van de meest intensieve en spannendste is, want ondanks dat je natuur niet kunt africhten en je nooit garanties kunt geven wil je een excursie met deze naam toch niet op 99 soorten laten eindigen ;-) De dag bestaat grofweg uit vier delen. We beginnen in en rond het Drents-Friese Wold en Fochteloërveen, pauzeren/lunchen/toiletteren dan in een boshuis in Norg, gaan vervolgens naar het Zuidlaardermeergebied om te eindigen langs de Waddenkust in het Lauwersmeer. Bos, hoogveen, zoetwatermoeras en zoute zeekust: vier zeer verschillende habitats die samen garant staan voor afwisseling, kwaliteit, kwantiteit en een prachtige belevenis. Zoals gezegd startten we in Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Het was hier waar we eigenlijk ook meteen de "vertraging" opliepen die we de rest van de dag niet meer konden inhalen en waardoor de excursie uiteindelijk iets later eindigde dan de bedoeling was (maar ik geloof niet dat iemand dat erg vond ;-)). Wel lukte het hier om de meeste bossoorten die te verwachten waren te zien of te horen, waaronder Zomertortel, Paapje, Grauwe Klauwier, Zwarte Specht, Boomleeuwerik, Kraanvogel (2 exemplaren), Tapuit, Fluiter, Blauwborst, Raaf en Wespendief.

Wespendief

Paapje

Kraanvogels

Speuren naar Grauwe Klauwieren

De Blauwborsten zijn lang niet meer zo actief als een maand geleden en zijn dus ook lang niet meer zo makkelijk te vinden. Deze in het Fochteloërveen was één van de weinige die we zagen vandaag.

Net als vorig jaar stopten we ook nu weer in het boshuis van Trijnie (collega van mij bij Noorderpoort) om even te lunchen, koffie te drinken en te toiletteren. Deze plek is niet alleen heel erg mooi, maar met wat geluk zie je er ook nog wat leuke soorten. Nu waren het vooral de Bonte Vliegenvangers die de show stalen. Geinig om ze zo mooi en dichtbij te kunnen bekijken!

Bonte Vliegenvangers

Volgende stop: Zuidlaardermeer. Het windstille en mooie weer vergemakkelijkte de zoektocht naar de doelsoorten in dit gebied en die werden dan ook rap gevonden. Zeearend, Witwang- (heel dichtbij), Zwarte- en Witvleugelstern (ver op het meer), Steltkluut, Zomertaling, Grutto's, Veldleeuweriken, Gele Kwikstaarten, Zwartkopmeeuwen, Spotvogels en de vele Geoorde Futen (geweldig dichtbij) maakten deze stop meer dan de moeite waard. Een onverwacht visueel hoogtepunt was een Sprinkhaanzanger, die zich op enkele meters van de groep waanzinnig liet zien. Dat gebeurt niet zo vaak!

Sprinkhaanzanger; een buitenkansje om 'm zo te kunnen bekijken!

Sprinkhaanzanger

Zeearend

Witwangstern

Witwangstern

Zwarte Stern

Zwartkopmeeuwen; adult (links) en tweede kalenderjaar

Geoorde Fuut: alsof er elk moment laserstralen uit z'n ogen kunnen komen!

De teller van de totaallijst had de honderd soorten inmiddels aangetikt, maar we waren uiteraard nog lang niet klaar. Lauwersmeer wachtte nog en op de Waddenzee, langs de kustweg en in de Ezumakeeg waren nog vele nieuwe dagsoorten te verwachten. En die verwachtingen bleken terecht, want eenmaal aangekomen op de telpost ging het hard met vooral de steltlopers op het Wad. Het liep allemaal iets verder weg dan ideaal zou zijn geweest, maar met de telescopen pikten we er in een mum van tijd Zilverplevier, Rosse Grutto, Bonte Strandoper, Bontbekplevier, Drieteenstrandloper, Kleine Strandloper, Steenloper, Lepelaar, Rotgans en Eider uit. Leuke verrassingen waren hier een jonge Zeearend die midden op het Wad de vogels de stuipen op het lijf aan het jagen was alsmede een laag overvliegende Visarend. Helaas werd deze laatste vogel alleen door het eerste busje gezien, omdat het tweede net even wat later arriveerde. Dat zijn dingen die op een dergelijke dag onvermijdelijk een keer gebeuren, maar sneu is het wel. Ook vonden we hier een zingende Nachtegaal, een zingende Wielewaal en enkele Noordse Kwikstaarten, die zoals te verwachten was tussen de schapen op de Waddendijk liepen.


Een late, doortrekkende Visarend

Waddenzeearend

De laatste stop (het was inmiddels half acht!) was de westkant van Lauwersmeer, en dan vooral de Bochtjesplaat en de Ezumakeeg. Ook hier waren het weer vooral de steltlopers die de show stalen, met o.a. Kemphaan, Groenpoot- en Bosruiter, Oeverloper, Kleine Plevier en enkele leuke Temmincks Strandlopers. Een Kleine Zilverreiger was een leuke extra want in het noorden toch nog best schaars.

Oeverloper

Deze Tureluur zat niet op het gezelschap van de Bosruiter te wachten.

Natuurlijk hadden we nog best wat extra soorten kunnen zien als we nog twee stops konden maken, maar het was duidelijk: het was wel goed zo. Je kon merken dat iederen moe, voldaan, hongerig en soms zelfs een beetje verzadigd was en dan is het tijd om te stoppen. De laatste soort was nog wel een leuke: op een gemaaid grasveld liepen behoorlijk wat Wulpen mat daartussen ook enkele Regenwulpen, waardoor het verschil prachtig te zien was. Ongeveer een uurtje na deze 134e soort waren we terug is Assen, was het klokje rond en hopen we (verwachten we) dat iedereen een prachtige en afwisselende vogeldag heeft beleefd in het mooie Noord-Nederland! Mocht u nou ook een keer zo'n dag willen meemaken, boek dan op tijd uw plekken voor de edities van volgend jaar. Ze staan gepland op zaterdag 16 en zaterdag 23 mei 2020 en zijn inmiddels te boeken! Om meteen het verhaal van dit weekend maar even compleet te maken: op zaterdag en zondag was er nog een privé-groep (vriendengroep die elkaar kent van natuurvakanties en die jaarlijks een weekend op pad gaat in Nederland) op pad met onze gidsen. Op zaterdag verbleven ze in het Drents-Friese Woud onder leiding van Jan Bosch en zagen ze o.a. Kraanvogel, Grauwe Klauwier en RIngslang, op zondag gingen ze met mij naar het Zuidlaardermeer en zagen daar de specialiteiten die het gebied zo uniek maken, dus de al eerder genoemde Zeearend, Witwangstern, Steltkluut, Geoorde Fuut maar ook Blauwborst en zelfs een mannetje Rosse Stekelstaart. En dat alles bij heerlijk, zomers en droog weer! Hier nog enkele plaatjes van de zondag:

Zomertaling

Witwangstern

De verkenning van de nestplekken was bij de Witwangsterns in volle gang. Dit lijkt een populair stekje!

Één van de vele Steltkluten

Rietzanger


Geoorde Fuut


Tenslotte trof gids Lars Buckx het op zondagochtend iets minder goed tijdens zijn wandelexcursie door de Kennemerduinen. Het thema was de herkenning van vogelzang, maar door de koude noordenwind die daar opstak (daar konden wij ons in het noordoosten niets bij voorstellen!) bleef de activiteit een beetje aan de lage kant. Desalniettemin zag/hoorde men leuke soorten als Geoorde Fuut, Nachtegaal, Blauwborst, Boomleeuwerik, Gekraagde Roodstaart en Appelvink.

416 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page