top of page

DRIE-IN-ÉÉN VERSLAG: DRUKKE WINTERDAGEN!

MINIBUS- EN PRIVÉ-EXCURSIES, 13-15 FEBRUARI 2025


Het is niet de norm en zal nooit de norm worden, maar met een druk excursieprogramma en een deadline voor Vogelskijken Magazine die samenvallen, zie ik me genoodzaakt de verslagen van de afgelopen dagen iets in te korten en samen te voegen. Een goede indruk van drie mooie dagen zullen jullie echter nog steeds krijgen ;-).


Privé-excursie, vrijdag 13 februari: Sneeuw en uil (maar geen Sneeuwuil)

De drie op een rij begon afgelopen vrijdag met een privé-excursie met Philip en Inge. Zij reisden precies op de juiste dag naar het noorden af om een waar winterwonderland te treffen. Zeker 20 centimeter sneeuw maakte het bij voorbaat een in ieder geval unieke vogeldag. Ze kwamen echter vooral en speciaal om een Velduil te zien. Gezien de waarnemingen van de afgelopen twee weken, schatte ik de kans redelijk hoog in, maar je weet natuurlijk nooit wat deze omstandigheden doen met vogels.

Inge en Philip in het winterse Lauwersmeergebied
Inge en Philip in het winterse Lauwersmeergebied

Om de spanning wat op te bouwen, reden we niet meteen naar de plek van de Velduilen. We maakten een wandelingen voor Houtsnippen, checkten de witte polders op ganzen (vonden niets speciaals), zagen verschillende Sperwers, waaronder één dichtbij met een prooi en genoten van rustig en dichtbij foeragerende Baardmannen.

Baardman
Baardman
Baardmannen
Houtsnip met verloren camouflage
Houtsnip met verloren camouflage
Man Sperwer met prooi
Man Sperwer met prooi

Je moet doelen nooit te lang uitstellen, dus was de volgende bestemming de plek van de Velduilen. En het was vrij snel en vrij makkelijk BINGO. We konden er slechts één vinden, maar deze was erg mooi te zien in de telescoop. Voor een foto zat 'ie eigenlijk net te ver weg, maar dat mocht de pret niet drukken.

Doelsoort nummer één: Velduil! In de sneeuw, ook dat nog!
Doelsoort nummer één: Velduil! In de sneeuw, ook dat nog!

Al scannend zag ik in de verte niet alleen wat Blauwe kiekendieven, maar ook een wolkje zangvogels die het checken waard bleken. Dus besloten we een kort wandelingetje te maken om te kijken uit welke soorten de groep bestond. Welnu, het bleken tientallen Sneeuwgorzen en tientallen Strandleeuweriken te zijn, die zich met enige moeite en in de sneeuw fijn lieten zien! In de groep zaten ook enkele Veldleeuweriken en er scharrelden in de nabijheid ook meerdere Oeverpiepers rond. Prachtig!

Strandleeuwerik
Strandleeuwerik
Strandleeuweriken
Strandleeuweriken
Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken
Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken
Sneeuwgors en Strandleeuweriken
Sneeuwgors en Strandleeuweriken
Strandleeuweriken
Strandleeuweriken
Veldleeuwerik
Veldleeuwerik

Het einde van de dag aan de oostkant van het Lauwersmeergebied bracht niet gek veel extra's, maar het was een geweldig mooie en sfeervolle sneeuwvogeldag geweest met de soorten waarop vooraf werd gehoopt. Wat wil je nog meer??


Minibusexcursie Kop van Noord-Holland, vrijdag 14 februari

Het jaarlijkse uitstapje naar de 'andere kant van de Afsluitdijk' (vanuit mijn perspectief bezien) was niet de meest vogelrijke ooit, maar desalniettemin prima. We kregen rustig winterweer voorgeschoteld, dus we konden alle plekken die we wilden bezoeken prima checken. Ik hoopte dat het net koud genoeg was geweest om de snippen (en dan vooral de Bokjes) de kwelslootjes in te krijgen, maar dat bleek helaas niet het geval. We zagen wel heel veel Watersnippen, maar blijkbaar waren er nog genoeg niet-bevroren plekken te vinden, waardoor ze niet afhankelijk waren van de nimmer bevriezende slootjes.

De Zuiderhaven van Den Oever en omgeving was rustig, met vooral veel duikeenden als Brilduiker en Grote- en Middelste zaagbek. Dijkgatsweide was goed voor een Blauwe kiekendief, meerdere Rietgorzen, een roepende Waterral en enkele Waterpiepers. Bij Dijkwielen vloog een Havik over en in de plas zwommen zeker drie Toppers. De grote groep Toppers, die wel eens aan de andere kant van de dijk in het IJsselmeer zwemt, zat blijkbaar ergens anders.

Topper
Topper
2 Toppers
2 Toppers

In de polders miegelde het van de Goudplevieren en vonden we een mooie groep met o.a. vele Toendrarietganzen. Één oranjesnavelige gans hield me even bezig. Ik kreeg in het veld en krijg achteraf niet helemaal de vinger achter deze forse en donkere vogel. Commentaren welkom, derhalve. Tot die tijd beschouw ik het maar als een enigszins opvallende en afwijkende Toendrarietgans.

Op het schor bij Den Oever was het erg laag water en liepen de steltlopers daardoor relatief ver weg. We zagen nog wel o.a. enkele (IJslandse) grutto's, meerdere Kluten, een opvliegende Waterral en een Pontische meeuw. Het werd spectaculair toen een Slechtvalk de jacht inzette op een groep Bonte strandlopers. Deze laatste probeerden de valk af te schudden door een compacte wolk te vormen, maar de Slechtvalk wist uiteindelijk een vogel te isoleren en te vangen. Even later konden we 'm op het Wad z'n prooi zien verorberen.

Slechtvalk (rechts), jagend op Bonte strandlopers
Slechtvalk (rechts), jagend op Bonte strandlopers
Het was duidelijk 14 februari!
Het was duidelijk 14 februari!

Op Wieringen gingen we op zoek naar o.a. rotganzen en Patrijzen. In de eerste grote groep Rotganzen die we vonden troffen we al meteen een Witbuikrotgans aan. De warmtekijker leverde heel veel op, maar in eerste instantie geen Patrijzen. Gelukkig kwamen die later vanzelf; ze liepen zowaar open en bloot op enkele meters naast de minibus en trokken zich, ook na uitstappen, niets van ons aan!

Witbuikrotgans
Witbuikrotgans
Koppel Patrijzen
Koppel Patrijzen
Man Patrijs
Man Patrijs
Vrouw Patrijs
Vrouw Patrijs

Bij een vriendelijke dame mochten we in de tuin 'haar' Ransuilen bewonderen. Één zat er mooi aan de buitenkant van de roeststruik.

Drie leuke bonussen, tenslotte, waren een Kleine zilverreiger (die zie ik hier niet vaak), een man Groene specht en een Houtsnip, die bijna tegen de voorruit van de minibus vloog. Al met al een dag waar weinig mis mee was!

Groene specht
Groene specht

Minibusexcursie Winter op Texel, zaterdag 15 februari

Altijd fijn, een dagje Texel! Ook deze dag was qua weer rustig en vooral bewolkt, dus prima vogelomstandigheden. Er waren nog steeds vogelaars over die de inmiddels wereldberoemde Brileider nog niet hadden gezien maar die wel stonden te popelen, dus ik had geen keus: het begin van de dag stond in het teken van deze iconische en mythische soort. Overigens eindigden we er ook weer, hopend dat 'ie inmiddels iets dichterbij zou zijn gekomen. 'Helaas' (maar we klagen echt niet) bleef de vogel op te grote afstand voor foto's, maar liet 'ie zich door de telescoop prima bekijken. Het lukte ook net een mager filmpje met de telefoon door de scope te maken. De baltsende Eiders en enkele Geoorde futen waren heerlijke bijgerechten. Op de boot heen, ik zou 'm bijna vergeten, zagen we een adulte Dwergmeeuw; ook niet bepaald alledaags!

Brileider, de zeldzaamste en meest bezochte vogel ooit in Nederland!
Dwergmeeuwbewijsje
Dwergmeeuwbewijsje

Nabij Ottersaat zagen we zeker één zuivere Witbuikrotgans, waarschijnlijk in het gezelschap van een tweede, hybride vogel.

Witbuikrotgans met hybride. Camera-instellingen stonden niet helemaal goed... Ook een beetje een gekke Grauwe gans (links), trouwens.
Witbuikrotgans met hybride. Camera-instellingen stonden niet helemaal goed... Ook een beetje een gekke Grauwe gans (links), trouwens.

We reden wat lukraak door de polders en scanden daarbij diverse akkers af. Goudplevieren, Kemphanen, Kleine zilverreigers, veel Kramsvogels, vele ganzen en een Casarca kruisten daarbij ons pad.

Casarca
Casarca
Erg donkere Kolgans
Erg donkere Kolgans

Na het middaguur kwamen we aan in de Slufter. Daar maakten we een wandeling, die bracht waarop we hoopten: Strandleeuweriken (al met al een stuk of 80!) en een groep van zo'n 30 Fraters! Beide groepen vlogen echter op een gegeven moment hoog en ver over de duinen richting de parkeerplaats waar de minibus stond. Daar terug zagen we de Strandleeuwerken niet terug, maar de groep Fraters wel. Echter, vanuit hier vlogen ze ook vrij vlot weer terug van waar zij (en wij) vandaan kwamen. Rusteloosheid troef, dus!

Strandleeuwerik
Strandleeuwerik
Scharrelende Strandleeuweriken
Scharrelende Strandleeuweriken
Fraters
Fraters
Vliegerige Fraters
Vliegerige Fraters
Kramsvogel
Kramsvogel

Het wad bij de Cocksdorp is altijd een fijne plek. Ook nu vermaakten we ons goed, hoewel het erg laag water was. Eiders, IJslandse grutto's, Wulpen, Pijlstaarten, Oeverpiepers, Bontbekplevieren en meer: niets echt schokkends, maar leuk desalniettemin.

Oeverpieper
Oeverpieper
Pijlstaarten en Wintertalingen
Pijlstaarten en Wintertalingen

Vanuit hier reden we dus nogmaals richting IJzeren Kaap. Een Brileider ga je waarschijnlijk nooit meer zien, dus dat rechtvaardigt een tweede (langere) blik natuurlijk meteen. Het was even doorrijden, maar we haalden de geplande boot terug en konden terugkijken op wederom een mooie dag op het eiland. We gaan overigens nog één keer deze "winter" (hoewel het dan al behoorlijk voorjaar is): wees welkom op 24 maart!

Texels boompje vol Groenlingen!
Texels boompje vol Groenlingen!

Overigens: ook voor de mooie tweedaagse in Nederland en Duitsland, Haken en hakken (roofvogels en spechten, vrijdag 28 februari en zaterdag 1 maart) is nog plek!


 
 
 

3 comentarios


Roel P
Roel P
18 feb

Wat een geweldige platen van de Patrijzen!

Me gusta

ingehurk
17 feb

dank voor de mooi vogeldag Martijn. en dank ook aan de weergoden voor de dikke pak sneeuw. wie had dat gedacht. je foto's zijn goed gelukt. groet, Inge

Me gusta
Contestando a

Het was prachtig en gezellig (en fris, trouwens ;-)). Tot een volgende keer!

Me gusta
bottom of page