top of page

DAG 5 VAN DE REIS NAAR EXTREMADURA: ÉÉN DAG, TWEE VIERKANTE KILOMETER, VERMAAK VOOR TIEN!

Op dag 5 van de reis naar Extremadura, die we uitvoeren in samenwerking met Birdingbreaks.nl, stond de hoofdstad van Extremadura op het programma: Mérida. Een stad in een vogelreis, zult u zich afvragen? Zeker, het zou een dag puur "urban birding" worden met eventueel nog een extra optie buiten de stad voor de middag. Uiteindelijk bleek Mérida zo leuk dat we de auto de hele dag niet meer hebben gezien en we ons letterlijk op twee vierkante kilometer hebben vermaakt! Een niet onbelangrijke factor daarbij was het weer: Ons werd vooraf een bewolkte dag "beloofd", maar we kregen de gehele dag zon bij uiteindelijk 22 graden; fantastische omstandigheden om lekker te slenteren en te struinen langs de leuke vogelplekken rondom de rivier de Guadiana.

Want het is die rivier die deze historische stad zo interessant maakt voor vogelaars. Water trekt altijd en zeker in droge streken, maar de oevers van de Guadiana zijn ruig begroeid en er liggen vele eilanden her en der verspreid. Voeg daar de groene flaneerboulevard annex park bij en je hebt een aantal prima ingrediënten voor een leuk potje stedelijke ornithologisch vermaak!

De start van de dag was al meteen prima. Wilco pikte er, toen we de minibus nog nauwelijks uit waren, al meteen een Kleine bonte specht uit (ze bleken uiteindelijk met z'n tweeën), er vlogen Grote gele kwikstaarten langs en boven ons hoofd vlogen zowel Vale- als Alpengierzwaluwen. In een zijstroompje van de Guadiana liepen verder de nodige steltlopers (Oeverloper, Witgat, Kleine plevier, Steltkluut, Zwarte ibis, Watersnip) en in de bosjes zaten vele Tjiftjaffen, Fitissen en de eerste Grauwe vliegenvanger van de trip.

Kleine bonte specht

Kleine bonte specht

De Alpengierzwaluwen vlogen soms laag...Heel laag!


Alpengierzwaluw

Oeverloper

Kleine plevier

Steltkluut

Ooievaar

Grote gele kwikstaart

Uiteindelijk kwamen we na 1,5 uur dan toch aan bij de Guadiana en wat er in de volgende uren gebeurde, is niet gek spannend om te vertellen (ik kan er met de beste wil van de wereld geen digitale page turner van maken) maar was desalniettemin geweldig. Stelt u zich eens voor: Een heerlijk zonnetje op het gezicht, constant veel vogels om ons heen, een lunch op een typisch Spaans stadsterras, vele spannende hoekjes en uitzichtpunten rond de rivier en, toch echt niet vanzelfsprekend, erg vogelaar/wandelaarvriendelijke paden. We werden nergens van de sokken gereden noch raar aangekeken of beclaxoneerd (vast een neologisme, maar u begrijpt wat ik bedoel), wat in vele steden wel anders is als je met telescopen, camera's en verrekijkers behangen rondloopt. Kortom, gewoon een geweldige dat vogels kijken, die uiteindelijk 17 nieuwe soorten voor de triplijst opleverde. De hoogtepunten in de middag waren de gigantische aantallen Koereigers in broedkleed in en rond de kolonie, Lepelaars, Kleine zilverreigers, Kwakken, een prachtig mannetje Woudaap, meerdere Buidelmezen, waarvan er drie zich uiteindelijk lieten zien (fotograferen was een ander verhaal...), Roodkopklauwieren, IJsvogels, Dwergarenden, Monniks- en Vale gier, Purperkoeten en Kleine torenvalken. Toen we aan het eind van de middag afsloten met een biertje in een bar, zat iedereen rozig doch voldaan en inmiddels ook lichtelijk vermoeid (zo'n vogelvakantie is ontspannen, maar toch best vermoeiend tegelijk) voor zich uit te kijken maar was de conclusie dat het wederom een topdag was.

Woudaap! Hoeveel nek kan zo'n kleine reiger hebben!?

Man Woudaap

Purperkoet

Zwarte ibis. Net als bij Zwarte ooievaar de vraag/uitroep: Hoe misplaatst kan een Nederlandse vogelnaam zijn!?

Zwarte ibis

Kwak bekijkt vanuit de begroeiing z'n twee familieleden.

IJsvogel

Cetti's zanger; zeer algemeen, maar je ziet ze maar erg weinig.

Deze lichte Dwergarend hing de hele dag boven de stad

Europese kanarie; samen met Groenling de algemeenste en meest prominent aanwezige zangvogel langs de rivier.

Gekraagde roodstaart

Kuifleeuwerik

Kwak zoals Kwakken doen.




Er vliegen nog niet veel vlinders maar dit is altijd een mooie: Geraniumblauwtje!

Bewijsplaatje van de Buidelmees (Wilco Poppe)

Groepsfoto voor het Aquaduct van Mérida

Morgen nog één volle dag om op zoek te gaan naar wat soorten die nog missen maar wel gewenst zijn. Het weer wordt naar verluidt minder, maar hoe het ook zij: We gaan er weer vol voor en de afgelopen vijf dagen waren meer dan prima; die nemen "ze" ons meer af!

508 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page