Gisteren was al geweldig, maar vandaag ging het nog harder los op telpost Shuamta bij Batumi (telpost 2). Het werd de eerste "10K-day" van het najaar, oftewel de eerste dag waarop meer dan 10.000 roofvogels, in dit geval Wespendieven, worden geteld.
De ochtend verliep nog erg rustig (op echte topdagen is het dan al meteen feest), maar vanaf het middaguur konden we ons onderdompelen in niet aflatende stromen Wespendieven. En net als dat vakantiefoto's altijd een schamele afspiegeling zijn van hoe leuk het echt was, zal het ook in dit geval niet lukken om digitaal over te brengen hoe fantastisch het meemaken van een natuurfenomeen als de roofvogeltrek in een dergelijk landschap is. Dit filmpje geeft in ieder geval een beeld van wat er boven je hoofd gebeurt...
Naast de kwantiteit, die dus eindelijk op Batumi-niveau begint te komen, hadden we vandaag ook zeer veel geluk met de kwaliteit. Voor een ieder die wel eens (met ons mee naar) Westhoek is geweest: je kunt het scannen van de Wespendieven een beetje vergelijken met het bekijken van tienduizend steltlopers op een slikplaat. Het spektakel is adembenemend en geweldig, maar je hoopt toch stiekem in de grote pap enkele krenten te vinden. Is dat bij Westhoek bijvoorbeeld een Breed- of een Bonapartes strandloper, in de Wespendievenpap van Batumi bestaat de hoofdprijs (of toch in ieder geval één van de hoofdprijzen) in het begin van het najaar (dus eind augustus en september) uit het vinden van een Aziatische wespendief. Deze zeldzame roofvogel komt, zoals de naam al ernstig doet vermoeden, vooral voor in Azië, maar jaarlijks worden er enkele exemplaren opgemerkt op telposten als Batumi en in Israël. Tellers scannen als de omstandigheden het maar even toelaten de stromen zo goed mogelijk op de aanwezigheid van deze zeer gewilde soort, maar het blijft nog steeds een trofee om er met eentje de berg af te komen. En wij kwamen zelfs met twee (of drie?? of vier???) exemplaren terug vandaag! Oké, de plaatjes zijn bagger, maar reken er maar op dat we er blij mee waren! Het was zelfs voor mij een nieuwe soort en het allerleukste was: we ontdekten beide exemplaren zelf!
Maarrr, zowel deelnemer Matthew als ik waren extra gebrand op het vinden van deze soort (fanatisme, heet dat ;-)) en fotografeerden er derhalve flink op los als er af en toe opvallende exemplaren in de groepen opdoken. Dat resulteerde in ieder geval deze twee vogels, die er ook best suggestief uitzien... Identificatie is lang niet altijd makkelijk, zeker omdat de vogels vaak op respectabele afstand langsvliegen, maar deze komt in ieder geval op basis van dit plaatje aardig in de buurt. Commentaren zijn welkom!
Kortom, het was weer een heerlijke dag in de zon op een berg omhoog turen, zoals je zult begrijpen. Naast de weelde aan Wespendieven kwamen er vandaag natuurlijk ook weer de nodige Zwarte wouwen, Dwergarenden, kiekendieven, Balkansperwers, vele Bijeneters en nog wat ander "gewoner spul" langs. Erg leuk en noemenswaardig was de (korte) aanwezigheid van een Groene fitis, ook een nieuwe soort voor iedereen! Hier nog wat plaatjes, voor het idee!
Comments