top of page

BATUMI, GEORGIË, DAG 4 EN 5: DAAR KOMEN ZE AAN!

Als je eind augustus naar Batumi gaat, is het natuurlijk geweldig vogelen op allerlei locaties langs de kust, maar eigenlijk komt iedereen hier hoofdzakelijk voor één ding: de machtige roofvogeltrek door de "bottleneck". Tijdens de eerste dagen van onze reis, die we uitvoeren samen met Birdingbreaks.nl, viel juist dat nog wat tegen, wat natuurlijk ook bij vogels kijken hoort. Met name reizen of excursies die drijven op het fenomeen trek dragen altijd het risico met zich mee dat de omstandigheden niet zo zijn als waar je op hoopt. Daarnaast is vogeltrek ook nog eens een zeer onvoorspelbaar fenomeen en al helemaal niet te regisseren. Dat is de charme, maar soms tegelijk ook het frustrerende aspect van de gang der dingen in de natuur.

Maar we kunnen nu toch met een lach op ons gezicht zeggen dat het is begonnen! Oké, ruim 10.000 Wespendieven in de twee afgelopen dagen is voor Batumi-begrippen nog steeds niet top, maar wij genieten ons toch een ongeluk. Wat is het een fantastisch gezicht om die stromen roofvogels, het ging soms om stromen van honderden vogels tegelijk, de bergen over te zien ploeteren, hoogte te zien winnen en weer door te gaan, op weg naar een overwinteringsplek die ze ergens voorgeprogrammeerd hebben en waar het in ieder geval warm en voedselrijk is. Op plekken als Batumi zie je alles wat vogels kijken zo mooi maakt samenkomen en alles wat je hoeft te doen is te zitten en te wachten tot het je voorgeschoteld wordt!

Batumi kent twee telposten: Sakhalvasho en Shuamta. De eerste ligt iets verder westelijk dan de tweede, maar beide posten worden dagelijks bemenst door een team vrijwilligers van Batumi Raptor Count. De twee locaties zijn nodig omdat roofvogels soms over een wat breder front langstrekken, de stromen regelmatig van positie wisselen en de veranderende weersomstandigheden er voor zorgen dat de vogels simpelweg niet van slechts één punt altijd allemaal te zien zijn. Door een zeer vernuftig en doortimmerd protocol, zeer adequate tellers en voortdurende communicatie gedurende de dag, worden alle stromen zo goed mogelijk geteld en op soorten afgescand en zullen er maar weinig vogels ongemerkt de bottleneck passeren.

Eergisteren stonden we op Sakhalvasho, vandaag (waarschijnlijk gisteren wanneer je dit leest) reden we naar het iets lastiger te bereiken maar mooiere Shuamta.

Zoals gezegd kregen we eindelijk het ware Batumi voorgeschoteld. Vele duizenden Wespendieven schoven door onze kijkers en telescopen, met daartussen in totaal enkele honderden Zwarte Wouwen, tientallen Dwergarenden, meerdere Bruine- en Grauwe kiekendieven, enkele Slangenarenden, Balkansperwers, een Visarend, Slechtvalk, Alpengierzwaluwen, meerdere Zwarte Ooievaars, honderden Bijeneters en zo nog wat meer. Indrukwekkend om mee te maken, zeker als je bedenkt dat het nóg beter kan! Of het dat ook gaat worden, hoor je vast één van de komende dagen!

Fotograferen is nog niet heel makkelijk; de vogels vliegen daar vaak net wat te ver weg voor en het felle zonlicht werkt ook niet altijd in ons voordeel. Wellicht verandert dat ook nog ten positieve de komende dagen. Hieronder toch alvast wat sfeerplaatjes!

Dwergarend

Wespendieven, daar zijn ze eindelijk! (Foto: Matthew Sprangers)

Weespendieven.

Bijeneters

Een groep van ruim 200 Ooievaars sloot de dag op Shuamta af!

Slangenarend

Zwarte ooievaar

Vrouw Grauwe kiekendief

Drie adulte Wespendieven en een juveniele Zwarte wouw

De variatie in kleden van Wespendieven is geweldig. Dit soort witte vogels vind ik persoonlijk misschien wel de mooiste!

Telpost 1, Sakhalvasho

Teelpost 2, Shuamta. Beide foto's van Emma Zorgdrager

Bijeneters

Wespendieven

316 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page